środa, 20 kwietnia 2016

Rama Grecki makaron z patelni z Ramą do Smażenia

Wraz z nastaniem cieplejszych dni o wiele chętniej sięgamy po przepisy rodem z krajów basenu Morza Śródziemnego. W naszych warunkach trudno przez cały czas inspirować się jedynie tamtejszą dietą, ale niektóre receptury świetnie się nadają, zwłaszcza że nie są zbyt skomplikowane.

Kiedy przychodzi pora na brokuły, zawsze warto przynajmniej raz pokusić się na realizację greckiego przepisu na makaron z brokułami i serem. O greckim charakterze tej potrawy świadczą dodawane na samym początku oliwki.

Zaczynamy jednak od podzielania kwiatów brokuła na małe kawałki i blanszowania ich. Można do tego użyć wody z solą, choć wiele osób woli jak brokuł zachowuje swój naturalny smak i aromat.
W międzyczasie gotujemy makaron. Najlepiej nadadzą się do tego tradycyjne świderki, które idealnie oblepią się ziołami i serem. Gotujemy go al dente, według przepisu na opakowaniu.

Do smażenia przyda się nowa Rama Smaż jak szef kuchni z dodatkiem oliwy z oliwek. to nowoczesny miks olejów, który doda potrawie wyrazistego oliwkowego smaku. Kiedy wrzucimy na nagrzany tłuszcz blanszowane i odsączone brokuły, czeka nas miła niespodzianka. Nowy miks do smażenia Rama został tak skomponowany, by tłuszcz nie pryskał w kontakcie z produktami. Po chwili smażenia dodajemy posiekane zielone oliwki, a następnie ugotowany i odsączony makaron. Mieszamy wszystko z ziołami i podajemy na talerze. Dopiero na koniec posypujemy tartym serem, który rozpuści się na ciepłym makaronie.

Źródło:
http://www.hurtidetal.pl/article/art_id,13720-96/rama-smaz-jak-szef-kuchni-u-przyjemnosc-w-domowym-smazeniu/
http://www.bangla.pl/opinie/p49810/unilever-rama-smaz-jak-szef-kuchni-rozne-rodzaje
https://ssl.leclerc.com.pl/ssl/p.php?id=61757

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz