Odpowiednio usmażone warzywa są znakomite, większość z nich nabiera zupełnie innego charakteru, gdy są odpowiednio usmażone. Lubią zwłaszcza towarzystwo masła, które samo w sobie nie jest szczególnie zdrowe, jeżeli zaczniemy na nim smażyć. Na szczęście można w tym celu wykorzystać nowy miks olejów Rama Smaż jak szef kuchni o smaku maślanym. Wciąż mamy do czynienia przede wszystkim z mieszanką olejów roślinnych, ale dzięki specjalnemu dodatkowi nadaje ona warzywom genialnie maślanego smaku.
Warzywa najlepiej smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Pod tym względem masło jest dość kiepskie, ponieważ zaczyna się dość szybko przypalać. Nowa Rama do smażenia również zniwelowała ten problem. Dzięki dodaniu do mieszanki odrobiny wody dokładnie widzimy kiedy tłuszcz jest na tyle gorący, by wrzucić warzywa.
Ważne jest to by nie przyprawiać warzyw przed smażeniem. Kroimy je tylko w plasterki lub kostkę - w zależności od potrzeb - i wrzucamy na rozgrzany tłuszcz. Tu pojawia się kolejna zaleta nowej Ramy. Mimo że warzywa są dość wilgotne, tłuszcz nie będzie pryskał. Warzywa doprawiamy solą i ziołami, najlepiej tuż przed zdjęciem z patelni. wystarczy je wówczas przemieszać i można serwować je na talerze.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz