środa, 20 kwietnia 2016

Smaż steki jak szef kuchni

Żeby stek był prawidłowo upieczony, musi zostać spełnionych kilka warunków. Najważniejsze jest to, że mięso powinno przebywać jakiś czas w temperaturze pokojowej, a następnie powinno zostać wrzucone na bardzo gorący tłuszcz.

Najlepsi kucharze nie marynują steków, po prostu wyciągają z lodówki mięso, myją je i wycierają do sucha ręcznikiem papierowym. Do przyprawienia używają jedynie soli i pieprzu. Następnie odkładają mięso, aby chwilę odleżało.

Każdy zdaje sobie sprawę, że stek powinien być spożywany krwisty, ponieważ wówczas ma najbogatszy smak i odpowiednią soczystość. nie każdy jednak to lubi. Dlatego sam czas pieczenia steku w sposób, który nam odpowiada, powinniśmy po prostu przećwiczyć.

Nie bez znaczenia jest tłuszcz, na którym smaży się steki. Musi być naprawdę gorący, ale nie może się przypalać. Dlatego właśnie idealnie nadaje się do tej roli nowa Rama Smaż jak szef kuchni. Jest to miks tłuszczy roślinnych, który ma tą podstawową zaletę, że mięso wrzucone na porządnie nagrzany tłuszcz nie będzie pryskało i się nie przypali. Z resztą nikt przecież nie zamierza zrobić ze steku podeszwy - nie będziemy go więc trzymać na patelni zbyt długo. Smażymy chwilę, obracamy na drugą stronę i po kolejnej chwili zdejmujemy.

Źródło: http://www.gronagardar.se/recept-tips/att-steka-en-biff/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz